Operasanger synger med
sit barn hver dag
Nickie Johansson udgiver nu klassiske børnesange
Operasanger Nickie Johansson har oplevet meget glæde og nærvær ved at synge for sin lille datter helt fra fødslen. Hun opfordrer nu alle til at gøre det samme og udgiver ”Hør, nu synger stjernerne” med ­klassiske børnesange.
Nickie bor til daglig midt på det pulserende Nørrebro sammen med sin kæreste, som også er operasanger. Sammen har de en datter på 1 1/2 år og endnu én på vej. Under sin første barsel søgte hun forgæves efter en god indspilning af klassiske børnesange, og det gav hende den første inspiration til at udgive en samling af kendte og elskede børnesange selv. Til oktober udkommer således ”Hør, nu synger stjernerne” - og det kan lige nås inden den nye lille dreng har meldt sin ankomst ;-) En slags dobbeltrelease!

Op til releasen har Nickie talt med forskellige spændende mennesker, som har stor viden indenfor deres felt; kultur, musik, dannelse, børn og pædagogik. Hun har stillet dem spørgsmålet: ”Hvad skal vi med børne­sange?”

Henning Kirk, læge, forfatter, foredragsholder og aldringsforsker, fortæller bl.a. at ”musik er som Gud for hjernen” Musik udvikler simpelthen hjernen, særligt hvis man påvirkes af musik tidligt, gerne allerede inden fødslen, eller i de første leveår. Så det er bare om at komme i gang, og give ens barn musikalske oplevelser fra starten. Derhjemme, i vuggestuen, hos bedsteforældrene eller i andre omgivelser.
Nickie kommer fra et meget musikalsk hjem. Hendes far, Morten Hansen, var solobassist i Aalborg Symfoniorkester og moren, Inger Johansson, musikpædagog. Hun udtaler bl.a. i et interview, at den glæde og tryghed børn oplever via sang og musik er usammenlignelig og universel. Alle børn vil synge og bevæge sig til musik, og det er sundt. Desuden er der stor sammenhæng mellem tidlig musikalsk påvirkning og god sprogudvikling.

Nickies nye udgivelse rummer klassiske godnatsange som Solen er så rød, mor og Ole Lukøje, sange fra Nickies egen barndom, som Lille sky gik morgentur, Sur, sur, sur og Ole sad på en knold og sang, og der er også sange fra hendes forældre og bedsteforældres barndom, f.eks. Venter på far, Pandeben, godt det gror og Lille Viggo, vil du ride ranke.

Sangene er et vigtigt stykke kulturarv, som fortæller om familielivet dengang, og de kan forhåbentlig give anledning til mange samtaler mellem generationer og forståelse for hvordan og hvorfor vi er, hvor vi er i dag, i 2019, hvor kønsroller, arbejdsmarkedet og børneopdragelse ser ganske anderledes ud end for bare 70 år siden.
Nickie synes som mange forældre, at det er vigtigt at give sit barn de bedste forudsætninger for et godt og sundt børne- og voksenliv. Og her er musikken meget vigtig. I mange år har meget handlet om den ”ydre sundhed”, men hvad med dannelse generelt, spørger hun? ”Den indre sundhed” er svær at måle og stærkt nedprioriteret i det danske skolesystem. Musik og kunst hører ikke længere til almen dannelse, men er blevet en niche. Og det er en fejl! Så udgivelsen er også en fejring af en genre, som i de danske institutioner og skoler er stort set væk. Dog ser Nickie, at den tendens er ved at vende. Morgensang på skolerne er på vej tilbage og selv mange arbejdspladser indfører fællessang, som er del af en travl arbejdsdag. Det er glædeligt.

Nickie glæder sig til at udgivelsen kommer på markedet og ser frem til kommende år med masser af koncerter og projekter med børnesangene.
Pressemateriale til download